ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο. Η έκταση της είναι 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.572 τετραγωνικά μίλια).

Είναι το ανατολικότερο νησί στη Μεσόγειο, 105 χλμ.  δυτικά της Συρίας, 75 χλμ. νότια της Τουρκίας και 380 χλμ. βόρεια της Αιγύπτου. Το πιο κοντινό ελληνικό σημείο στην Κύπρο είναι το νησί της Ρόδου που είναι 380 χλμ. (200 μίλια) στη Δύση.

Το νησί έχει ένα ήπιο, μεσογειακό κλίμα με άφθονη ηλιοφάνεια ακόμη και το χειμώνα και λίγες βροχοπτώσεις. Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Κύπρου είναι το Τρόοδος που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοδυτικού μέρους της χώρας, η σειρά του Πενταδάκτυλου στο Βορρά γύρω από την Κερύνεια και την πεδιάδα της Μεσαορίας.

Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επίσης μέλος της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, της Κοινοπολιτείας και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών.

Επίσημο όνομα: Κυπριακή Δημοκρατία (ελληνικά), Kibris Cumhuriyeti (τουρκικά), Republic of Cyprus (αγγλικά)

Μορφή κυβέρνησης: Ενωτική πολυκομματική Δημοκρατία με ένα νομοθετικό σώμα (Βουλή των Αντιπροσώπων)

Αρχηγός κράτους και κυβέρνησης: Πρόεδρος

Πρωτεύουσα: Λευκωσία

Επίσημες γλώσσες: Ελληνικά, Τουρκικά

Πληθυσμός (2000): 754.8 χιλιάδες (τέλος του 1999)

Νόμισμα: Το νόμισμα της Δημοκρατίας είναι το ΕΥΡΩ

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Λευκωσία βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, με μια πλούσια ιστορία από την εποχή του χαλκού. Έγινε πρωτεύουσα του νησιού τον 11ο αιώνα.

Σήμερα συνδυάζει το θαυμάσιο ιστορικό παρελθόν με τη σύγχρονη πόλη. Η καρδιά της πόλης, που εσωκλείεται από τα ενετικά τείχη του 16ου αιώνα, είναι διάσπαρτη με μουσεία, αρχαίες εκκλησίες και μεσαιωνικά κτήρια διατηρώντας τη νοσταλγική ατμόσφαιρα των χρόνων που έχουν περάσει. Επίσης, είναι η μόνη πρωτεύουσα η οποία είναι χωρισμένη στα δύο, από την Τούρκικη Εισβολή του 1974.

Η νέα Λευκωσία αναπτύχθηκε έξω από τα τείχη και έγινε μια σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Η ατμόσφαιρα είναι ταυτόχρονα σύγχρονη – παραδοσιακή και δυναμική - ήρεμη. Η Λευκωσία είναι η έδρα της Κυβέρνησης και πολλών σημαντικών επιχειρήσεων στο νησί. Βρίσκεται μόνο 30 λεπτά μακριά από την πιο κοντινή παραλιακής πόλη του νησιού.

Η Λαϊκή Γειτονιά, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία, εντυπωσιάζει με τα στενά δρομάκια, τα μικρά καταστήματα και τα εστιατόριά της και δίνει την εντύπωση πώς ήταν η Λευκωσία τρεις αιώνες πριν. Το κύριο εμπορικό κέντρο βρίσκεται στη Λευκωσία μεταξύ των οδών Στασίνου, Μακαρίου και Ευαγόρα.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Κύπρο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις πιο κάτω ιστοσελίδες:

  1. Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού 

  2. Κυπριακή Κυβέρνηση

  3. Μετεωρολογική Υπηρεσία

  4. Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας online

  5. Συνάλλαγμα

 

5 Λεωφόρος Καλλιπόλεως
1055 Λευκωσία - Κύπρος

Τηλ. : +357 22 875737
Φαξ : +357 22 756562

Email: info@kes.ac.cy