KES College

Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων

Εξελίξου στη βιολογική γεωργία μέσω ενός διετούς προγράμματος σπουδών με καινοτόμες πρακτικές και επενδυτική στήριξη από Ε.Ε. και Κύπρο.
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Ελληνική
Τίτλος Σπουδών:
Δίπλωμα Τεχνικού Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων
Ωράριο Φοίτησης:
Πρωινό ή Βραδινό
Κριτήρια Εισδοχής:
Απολυτήριο Λυκείου ή Ιδιωτικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Description

Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων

2 ακαδημαϊκά έτη, 120 ECTS, Δίπλωμα

  • Αξιολογημένο – Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.)
  • Κρατική χορηγία μέχρι €3.420 για κάθε έτος σπουδών (με εισοδηματικά κριτήρια)

Ένα από τα νέα πρωτοποριακά προγράμματα σπουδών του KES College είναι το Πρόγραμμα Σπουδών “Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων”. Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο, όπως επίσης παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Σπουδών του KES College Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων  καλύπτει ολοκληρωμένα τις ανάγκες εκπαίδευσης των νέων γεωργών τόσο στη φυτική (π.χ. λαχανοκομία, αμπελουργία-οινολογία, δενδροκομία, αρωματικά φυτά) όσο και στη ζωική (π.χ. πτηνοτροφία, κτηνοτροφία, γαλακτοκομία, μελισσοκομία) βιολογική παραγωγή. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα υποστήριξης στη διαμόρφωση επενδυτικών σχεδίων, προς αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφέρονται για την αγροτική ανάπτυξη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Το Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της θεωρητικής και πρακτικής άσκησης των φοιτητών του μέσα από σημαντικές συνεργασίες με υπερσύγχρονα βιολογικά αγροκτήματα και επιχειρήσεις της Κύπρου, καθώς επίσης και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών Κύπρου

Πιθανές Ευκαιρίες Εργοδότησης

  • Εργοδότηση σε Επιχειρήσεις Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων αναφορικά με:
    – Ποιοτικό Έλεγχο Βιολογικών Προϊόντων
    – Παραγωγή Γεωργικών, Πτηνοτροφικών και Κτηνοτροφικών Βιολογικών Προϊόντων
  • Συστήματα παραγωγής και ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων
  • Επιχειρήσεις Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων:
    – Φάρμες Βιολογικής Γεωργίας
    – Φάρμες Βιολογικής Πτηνοτροφίας / Κτηνοτροφίας
  • Δημιουργία Επιχείρησης:
    – Παραγωγής Τροφίμων Βιολογικής Προέλευσης
    – Βιολογικής Γεωργίας / Πτηνοτροφίας / Κτηνοτροφίας
  • Οι απόφοιτοι, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις σε ότι αφορά την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
  • Εξοικείωση με τις βασικές αρχές και έννοιες σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη νέων βιολογικών προϊόντων.
  • Οι απόφοιτοι, να αποκτήσουν τις απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες έτσι ώστε να είναι σε θέση να παράγουν βιολογικά προϊόντα σύμφωνα με τις κατάλληλες μεθόδους και τη σχετική νομοθεσία.
  • Οι απόφοιτοι να είναι σε θέση να εφαρμόζουν καθαρές τεχνολογίες για νέες δυναμικές καλλιέργειες, με σκοπό την αντικατάσταση των συμβατικών και της συμπλήρωση αναγκαίων γεωργικών προϊόντων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εισάγονται από ξένες χώρες.
  • Να είναι σε θέση να καταστρώνουν καλλιεργητικό σχέδιο για την μετάβαση της συμβατικής καλλιέργειας σε βιολογική.
  • Να αποκτήσουν μεγάλη πρακτική εμπειρία, ώστε να είναι έτοιμοι για την είσοδό τους στο επάγγελμα του “Τεχνικού Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων”.
1ο Εξάμηνο

   MAΘHMATAΠ.Τ.Ε*ECTSΣΥΝΟΛΟ1630

 
Γεωργική Χημεία 3 6
Εισαγωγή στη Βοτανική 5 8
Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία 3 6
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία 3 6
Εισαγωγή στην Αγροτική Οικονομία 2 4
2ο Εξάμηνο

   MAΘHMATAΠ.Τ.Ε*ECTSΣΥΝΟΛΟ1730

 
Οικολογία 2 4
Γεωργικά Μηχανήματα 2 4
Νομοθεσία και Κανονισμοί Βιολογικής Παραγωγής 2 4
Διαχείριση Βιολογικού Αγροκτήματος 2 4
Εδαφολογία – Θρέψη Φυτού 2 3
Βιολογική Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία 3 5
Τεχνολογία Θερμοκηπίων 2 3
Μελισσοκομία 2 3
3ο Εξάμηνο

   MAΘHMATAΠ.Τ.Ε*ECTSΣΥΝΟΛΟ1530

 
Φυτοπροστασία 3 6
Λαχανοκομία 3 6
Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά 2 4
Αμπελουργία – Οινολογία 2 4
Τεχνολογία Τροφίμων Βιολογικής Προέλευσης 2 4
Δενδροκομία 3 6
4ο Εξάμηνο

   ΜΑΘΗΜΑΤΑΠ.Τ.Ε*ECTSΣΥΝΟΛΟ1730

 
Συσκευασία, Τυποποίηση, Μεταποίηση και Διακίνηση Βιολογικών Προϊόντων 2 4
Υγιεινή Διατροφή και Βιολογικά Προϊόντα 2 4
Βελτιωμένα Συστήματα Άρδευσης 2 4
Βιολογικά Γαλακτοκομικά Προϊόντα 3 6
Διπλωματική Εργασία 3 6
Πρακτική Άσκηση 5 6

*Π.Τ.Ε: Περίοδοι την Εβδομάδα.  Διάρκεια διδακτικής περιόδου: 55 λεπτά

Γεωργική Χημεία

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις Γενικής, Ανόργανης, Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την κατανόηση και εμπέδωση γνώσεων που οφείλουν να κατέχουν οι απόφοιτοι του προγράμματος.

Εισαγωγή στη Βοτανική

Το μάθημα «Εισαγωγή στη Βοτανική» ασχολείται αρχικά με την εξωτερική και εσωτερική Μορφολογία των φυτών και στη συνέχεια με τη Φυσιολογία των φυτών. Στοχεύει επίσης στο να καταρτίσει τους φοιτητές στα διάφορα εσωτερικά φαινόμενα της ζωής των φυτών, όπως είναι η αύξηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή, ερεθιστικότητα, κληρονομικότητα και μεταλλάξεις. Επιδιώκει οι φοιτητές να γνωρίσουν τους μηχανισμούς και δομές που αναπτύσσουν τα φυτά ώστε να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος.

Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία

Η Βιολογική Γεωργία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος γεωργίας σε σχέση με τη συμβατική γεωργία, είναι ένα νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής προσανατολισμένο προς την αειφόρο ανάπτυξη. Το μάθημα Αρχές και Μέθοδοι της Βιολογικής Γεωργίας έχει σκοπό να εισαγάγει τους φοιτητές στη Βιολογική Γεωργία και στις μεθόδους Βιολογικής Καλλιέργειας.

Μελισσοκομία

Το μάθημα «Μελισσοκομία» στοχεύει στο να κατανοήσουν οι φοιτητές την σημασία των μελισσών στον πλανήτη και τις σχέσεις τους με τις βιολογικές καλλιέργειες. Επιδιώκει να τους εκπαιδεύσει ώστε να είναι σε θέση να εγκαταστήσουν ένα σύγχρονο μελισσοκομείο, να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και να φροντίζουν με επιτυχία τις μέλισσες τους, να αναγνωρίζουν τις ασθένειες των μελισσών και να προβαίνουν σε έγκαιρη αντιμετώπισης τους με βάση τον κανονισμό της Βιολογικής Μελισσοκομίας, να αντιλαμβάνεται την αξία των προϊόντων κυψέλης και τέλος να αναγνωρίζουν τα μελισσοκομικά φυτά της Κύπρου.

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές θα αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις της επιστήμης της ζωικής παραγωγής που αποτελεί προαπαιτούμενο για τα μαθήματα ζωικής παραγωγής που θα ακολουθήσουν στα επόμενα τρία εξάμηνα των σπουδών τους.

Εισαγωγή στην Αγροτική Οικονομία

Οι φοιτητές θα αποκτήσουν γνώσεις για την εφαρμογή των οικονομικών αρχών στην Αγροτική Οικονομία και ειδικά στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.

Οικολογία

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στην επιστήμη της οικολογίας, έτσι ώστε να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων οργανισμών και του περιβάλλοντος και την ανάγκη για βελτίωσή του.

Γεωργικά Μηχανήματα

Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τα γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές εργασίες. Επίσης το μάθημα έχει σκοπό να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς να επιλέγουν τα κατάλληλα μηχανήματα και εργαλεία, για την έγκαιρη και γρήγορη εκτέλεση των γεωργικών εργασιών.

Νομοθεσία και Κανονισμοί Βιολογικής Γεωργίας

Το μάθημα αποσκοπεί στην απόκτηση των αναγκαίων γνώσεων σχετικά με το νομικό πλαίσιο που αποβλέπει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και αυτό που διέπει την παραγωγή, την πιστοποίηση και την εμπορία βιολογικών προϊόντων και τροφίμων στην Κύπρο και την ΕΕ, καθώς επίσης και τα πρότυπα πιστοποίησης τα οποία ακολουθούνται για την τεκμηρίωση της ασφάλειας και της διακίνησης των τροφίμων, καθώς επίσης και τους φορείς και αρχές που είναι υπεύθυνες για την τήρηση των σχετικών νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων.

Διαχείριση Βιολογικού Αγροκτήματος

Το μάθημα αυτό θα εφοδιάσει τους φοιτητές με όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την παραγωγή Βιολογικών Προϊόντων, φυτικής και ζωικής παραγωγής, και τη Διαχείριση ενός Μικρού Αγροκτήματος στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και της Κυπριακής Νομοθεσίας.

Εδαφολογία – Θρέψη Φυτού

Το έδαφος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της γεωργικής παραγωγής γι΄αυτό και το μάθημα αυτό έχει σκοπό να παρέχει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους αλλά και τη χημική του σύσταση. Επιπλέον το μάθημα αυτό σκοπεύει στο να δώσει στους φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με τη χρήση λιπασμάτων για εμπλουτισμό του εδάφους με στοιχεία αναγκαία για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών.

Βιολογική Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοούν πλήρως οι φοιτητές τις έννοιες Βιολογική Κτηνοτροφία και Βιολογική Πτηνοτροφία όπως επίσης και τις βασικές αρχές που διέπουν τη Βιολογική Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία. Επιπλέον το μάθημα αποσκοπεί στην κατανόηση των αλλαγών που απαιτούνται για να μετατραπεί μια συμβατική κτηνοτροφική μονάδα σε βιολογική.

Τεχνολογία Θερμοκηπίων

Σκοπός του μαθήματος Τεχνολογία Θερμοκηπίων είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την παραγωγή θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Φυτοπροστασία

Σκοπός του μαθήματος Φυτοπαθολογία-Φυτοπροστασία είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από τις ασθένειες των φυτών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της κάθε ασθένειας, να την προσδιορίζουν και να προτείνουν την κατάλληλη μέθοδο για την αντιμετώπισή της.

Λαχανοκομία

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στους φοιτητές τις γενικές αρχές της Λαχανοκομίας αναφορικά με την αύξηση, ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση, επεξεργασία και εμπορία, από την ομάδα προέλευσης χωριστά.

Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά

Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στους φοιτητές τόσο τις γενικές αρχές των αρωματικών φυτών αναφορικά με την αύξηση, ανάπτυξη, πολλαπλασιασμό και ανθοφορία των φυτών όσο και αναφορικά με την προέλευση, μορφολογία, φυσιολογία και παραγωγή των αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων.

Αμπελουργία – Οινολογία

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας.

Τεχνολογία Τροφίμων Βιολογικής Προέλευσης

Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τα διάφορα στάδια που περνά ένα αγροτικό προϊόν από την παραγωγή του μέχρι και την κατανάλωση. Επιπλέον γίνεται μελέτη και παρουσίαση βασικών και σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης βιολογικών προϊόντων. Επίσης γίνεται μελέτη σε βάθος των παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα την τελική ποιότητα των επεξεργασμένων βιολογικών προϊόντων.

Δενδροκομία

Η Δενδροκομία είναι ένα από τα πιο βασικά μαθήματα της Βιολογικής Γεωργίας και ασχολείται με τη μελέτη βιολογικής διαχείρισης του εδάφους μέσω των καρποφόρων δένδρων και θάμνων, σε συνάρτηση με το οικολογικό περιβάλλον και τα έμβια όντα. Ασχολείται επίσης με την προέλευση, μορφολογία, ανάπτυξη και παραγωγή κάθε οπωροφόρου δένδρου χωριστά καθώς και με την τυποποίηση των παραγομένων προϊόντων από τα δένδρα και τους θάμνους.

Συσκευασία, Τυποποίηση, Μεταποίηση και Διακίνηση Βιολογικών Προϊόντων

Σκοπός του μαθήματος Συσκευασία, Εμπορία, Τυποποίηση και Μεταποίηση Βιολογικών Προϊόντων είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές τις βασικές προδιαγραφές και διαδικασίες συσκευασίας, τυποποίησης, μεταποίησης και διακίνησης των βιολογικών προϊόντων.

Υγιεινή Διατροφή και Βιολογικά Προϊόντα

Σκοπός του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Επίσης το μάθημα έχει σκοπό να εξετάσει αν και κατά πόσο τα βιολογικά προϊόντα συμβάλλουν στην υγεία του ανθρώπου.

Βελτιωμένα Συστήματα Άρδευσης

Το μάθημα αυτό είναι βασικό και σκοπό έχει να εκπαιδεύσει τους φοιτητές στο σχεδιασμό και εγκατάσταση συστημάτων άρδευσης και εγκατάσταση αυτοματισμών, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων τους στην εξοικονόμηση νερού, τη μείωση του χρόνου εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Βιολογικά Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Οι φοιτητές στο μάθημα αυτό θα γνωρίσουν τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τη μικροβιολογία και υγιεινή κατάσταση του βιολογικού γάλακτος και των προϊόντων του καθώς και την τεχνολογία για τη διασφάλιση της ποιότητας των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Διπλωματική Εργασία

Σκοπός του μαθήματος Διπλωματική Εργασία είναι η ορθή αξιοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και η εμβάθυνση του φοιτητή σε ένα γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης της Βιολογικής Γεωργίας, το οποίο έχει ο ίδιος επιλέξει έτσι ώστε να προχωρήσει ο φοιτητής στη συγγραφή διπλωματικής εργασίας, η οποία σχετίζεται άμεσα με θέματα της Βιολογικής Γεωργίας.

Πρακτική Άσκηση

Η δυνατότητα απόκτησης πρακτικών εμπειριών από τους φοιτητές του προγράμματος σπουδών «Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων», επιπρόσθετα προς τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Οι φοιτητές μέσα από το μάθημα Πρακτικής Άσκησης θα αποκτήσουν σημαντική πρακτική εμπειρία, ώστε να έχουν την κατάλληλη προετοιμασία για την είσοδό τους στο επάγγελμα. Η Πρακτική Άσκηση υλοποιείται σε βιολογικές γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, μονάδες μεταποίησης βιολογικών προϊόντων, χώρους διάθεσης βιολογικών προϊόντων, οργανισμούς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, συσκευαστήρια βιολογικών προϊόντων, ομάδες παραγωγών και συνδέσμους βιολογικών προϊόντων κ.ά.

Συντονιστής Προγράμματος: Δρ. Δημήτριος Σαρρής
Γραφείο: Λεωφόρος Καλλιπόλεως 5, 1055 Λευκωσία
Τηλ.: +357 22875737,
Email: [email protected]

Καθεστώς Εργοδότησης: Μερική Απασχόληση

Θέση: Ανώτερος Λέκτορας

Ειδικότητα: Αγροτική Οικονομία

Προγράμματα Σπουδών: Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων

Δρ Ηλίας Γιαννάκης είναι συνεργάτης διδασκαλίας στο KES COLLEGE από τον Οκτώβριο του 2022. Κατέχει πτυχίο (2004), μεταπτυχιακό (2006) και διδακτορικό (2011) από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Κύπρου (2014). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα αγροτικής οικονομίας και οικονομικών του περιβάλλοντος. Έχει δημοσιεύσει 30+ ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε 15+ επιστημονικά έργα. Διδάσκει θέματα της ειδικότητάς του.

Καθεστώς Εργοδότησης: Πλήρης Απασχόληση

Θέση: Λέκτορας

Ειδικότητα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Προγράμματα Σπουδών: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, HOTEL MANAGEMENT, ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, TRAVEL AND TOURISM MANAGEMENT, ΒΟΗΘΟΙ (ΤΕΧΝΙΚΟΙ) ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Η κα Ήβη Κωνσταντίνου είναι Λέκτορας στο KES College από το 2016. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου (MSc) στη Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Wagenigen της Ολλανδίας και Πτυχίου στην Τεχνολογία Τροφίμων από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) της Καρδίτσας. Από το 2015 εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος στην εταιρεία Q-Point BV σε θέματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. Διδάσκει θέματα της ειδικότητας της.

Καθεστώς Εργοδότησης: Μερική Απασχόληση

Θέση: Ανώτερος Λέκτορας

Ειδικότητα: Γεωπόνος

Πρόγραμμα Σπουδών: Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:  Ο Δρ Βασίλης Λίτσκας είναι συνεργάτης διδασκαλίας στο KES από το 2021. Κατέχει διδακτορικό από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μεταπτυχιακό και Πτυχίο στις Γεωπονικές επιστήμες, από το ίδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Είναι συνεργάτης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συμμετέχει σε ερευνητικά έργα σχετικά με την αειφορική διαχείριση των πόρων και την οικο-καινοτομία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων, οι επιπτώσεις την κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και οι οικοσυστημικές υπηρεσίες. Έχει συμμετάσχει σε 10+ επιστημονικά έργα (2006-σήμερα). Έχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και αρκετές σε διεθνή συνέδρια.

Καθεστώς Εργοδότησης: Μερική Απασχόληση

Θέση: Λέκτορας

Ειδικότητα: ΓΕΩΠΟΝΙΑ

Προγράμματα Σπουδών: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Ο κος Κωνσταντίνος Λοής είναι Λέκτορας στο KES College από το 2016.  Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) in International Rural Development (Organic Agricultural Systems) από το Royal Agricultural College of Cirencester και Πτυχίου Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής από Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Από το 2009 εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της γεωργίας και κηπουρικής ως Γεωπόνος. Διδάσκει θέματα της ειδικότητας του.

Καθεστώς Εργοδότησης: Μερική Απασχόληση

Θέση: Λέκτορας

Ειδικότητα: ΓΕΩΠΟΝΙΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προγράμματα Σπουδών: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Ο κ. Αβραάμ (Μάκης) Παπαμιχαήλ είναι Λέκτορας στο KES College από το 2018. Απέκτησε πτυχίο Γεωπονίας, με ειδικότητα στην Αγροτική Οικονομία, αποφοιτώντας από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 2007 και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, αποφοιτώντας από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2009. Εν εξελίξει βρίσκεται ένας δεύτερος Μεταπτυχιακός Τίτλος, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2017, είναι διακεκριμένος εμπειρογνώμονας από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στο θεματικό τομέα «Περιφερειακή / Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη», ενώ παράλληλα είναι Διαπιστευμένος Γεωπόνος από το Τμήμα Γεωργίας για σκοπούς του Προγράμματος Αγροτικής  Ανάπτυξης 2014-2020. Εργάζεται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού ΛΤΔ, από το 2017 μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας κυρίως στην ομάδα υλοποίησης της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης των Αλιευτικών και Αγροτικών Περιοχών της Επαρχίας Λεμεσού. Από το 2009 μέχρι το 2016, εργάστηκε ως Υπεύθυνος της Ομάδας LEADER στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ΛΤΔ.

Θέσεις σε Θεσμικά Όργανα/Οργανωμένους Φορείς:

– Μέλος Συμβουλίου Γεωπόνων Κύπρου, 2007 – σήμερα

– Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ENRD), 2011 – σήμερα

– Μέλος το Ευρωπαϊκού Δικτύου των Αλιευτικών Περιοχών (FARNET), 2011 – σήμερα

– Μέλος Εθνικού Αγροτικού Δικτύου Κύπρου (ΕΑΔ), 2011 – σήμερα

– Μέλος Ομάδας Εργασίας για το σχεδιασμό Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), 2011 & 2012, 2014 & 2015

– Μέλος Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την προώθηση των Έξυπνων Κοινοτήτων (Smart Villages) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI), 2017 & 2018

– Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Αγλαντζιάς, 2012 – 2015

– Μέλος του Rural Network Assembly της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 2014 – σήμερα

– Μέλος του Cyprus Freshwater Angling Association, 2017 – σήμερα

Καθεστώς Εργοδότησης: Πλήρης Απασχόληση

Θέση: Ανώτερη Λέκτορας

Ειδικότητα: Χημεία

Προγράμματα Σπουδών: Αισθητική, Αισθητική και Διαχείριση Μονάδων Αισθητικής, Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών, Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Η Δρ. Πέτρη Παπαφιλίππου από τον Οκτώβριο του 2022 εργάζεται ως Ανώτερη Λέκτορας στο KES COLLEGE, διδάσκοντας μαθήματα Χημείας. Το 2003 αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας (BSc) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθως, το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στην Χημεία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η ανόργανη σύνθεση και ο χαρακτηρισμός νέων ανόργανων υλικών, με τίτλο: ¨Μελέτη δομής και δραστικότητας βαναδίου V(IV/V) με βιολογικά φαινολικούς υποκαταστάτες¨. Στη συνέχεια, το 2010 απέκτησε Διδακτορικό τίτλο (PhD) στην Μηχανική, Μηχανολογία και Κατασκευαστική από το Τμήμα Μηχανικής, Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής ήταν η σύνθεση νέων πολυμερικών υλικών με εφαρμογή στον τομέα της Βϊοιατρικής και Νανοτεχνολογίας, ως νάνο-μεταφορείς φαρμακευτικών ουσιών και ως σκιαγραφικό μέσο στο MRI, με τίτλο: “Σύνθεση, χαρακτηρισμός και εφαρμογές καινοτόμων μαγνητικά-αποκρινόμενων και pH-αποκρινόμενων βασισμένων σε πολυμερικά υλικά”.

Από τον Φεβρουάριο του 2011 ως και τον Μάρτιο του 2013 και από τον Δεκέμβριο 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015, εργάστηκε ως Μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Μηχανικής, Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αντίστοιχα. Επιπλέον, από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι και σήμερα η Δρ. Πέτρη Παπαφιλίππου συνεχίζει να εργάζεται ως Μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής, Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2022 έχει εργαστεί και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως Επιστημονικός συνεργάτης  διδάσκοντας aboratory courses of  2021, είχε”το  μαθήματα του αντικειμένου της.

Η Δρ. Πέτρη Παπαφιλίππου αποτέλεσε κύρια ερευνήτρια σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Ιδρύματος ‘Ερευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ), καθ, PhD thesis and Post-doctoral. rαθώς επίσης σε ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΝPI και FP7) και σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κύπρου «Νέων Ερευνητών» μελετώντας την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση των αιωρούμενων στερεών και του οργανικού φορτίου. Επίσης, στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εμπίπτει και η σύνθεση πολυμερικών ινωδών μεμβρανών με την τεχνική της ηλεκτρόκλωσης, ικανών να απομακρύνουν ξενοβιοτικές ουσίες (βαρέα μέταλλα, φαρμακευτικές, χρωστικές ουσίες) και παθογόνους μικροοργανισμούς όπως Pseudomonas aeruginosa και Advenella species από αστικά λύματα. Ακόμη, στα πλαίσια ερευνητικού έργου ασχολήθηκε με την σύνθεση πολυμερικών μικυλίων τα οποία έχουν χρήση ως νανο-μεταφορείς φαρμακευτικών ουσιών με απώτερο σκοπό την εφαρμογή στη Θεραπεία του καρκίνου. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες παρουσιάζονται σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά (citations ~ 340 (h-index = 7) με υψηλή απήχηση, όπως BiomacromoleculesChemical Engineering Journal και ACS Applied Materials & Interfaces. Επίσης, διετέλεσε προσκεκλημένη κριτής σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως RSC advancesJournal of Materials Chemistry CJournal of Molecular LiquidsPolymer International και Ambiagua. Στα πλαίσια των σπουδών και μεταδιδακτορικής της εργασίας της έχει εκπαιδευτεί στη χρήση σημαντικών τεχνικών χαρακτηρισμού χημικών ενώσεων, όπως για παράδειγμα Τεχνικές Φασματοσκοπίας και Χρωματογραφίας. Επίσης, είχε αναλάβει με επιτυχία την επίβλεψη και καθοδήγηση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

Καθεστώς Εργοδότησης: Πλήρης Απασχόληση

Θέση: Συντονιστής Προγράμματος Σπουδών, Ανώτερος Λέκτορας

Ειδικότητα: ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Προγράμματα Σπουδών:  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ, ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΗΠΟΥ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Ο Δρ. Δημήτριος Σαρρής είναι Βιολόγος με Μεταπτυχιακό στην Οικολογία – Διαχείριση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος, καθώς και Διδακτορικό στις Βιολογικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία. Έχει εργαστεί ως Επίκουρος Καθηγητής – Ακαδημαϊκός Επισκέπτης & Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας και Διδασκαλίας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιου Κύπρου, ως Συντονιστής της Μεταπτυχιακής Θεματικής Ενότητας Διαχείριση & Προστασία Φυσικών Πόρων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστημών της Ζωής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και ως Συντονιστής Προγραμμάτων Σπουδών (Τεχνικός Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων) στο KES College. Υπήρξε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βοτανικής, Πανεπιστημίου Βασιλείας της Ελβετίας (ένα από τα παγκόσμια ερευνητικά κέντρα αριστείας στον τομέα της Οικολογίας Φυτών και της Παγκόσμιας Αλλαγής), στο Paul Scherrer Institute (PSI, Zurich) τμήμα του ΕΤΗ-Zurich (ενός από τα 10 κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο) και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχει επίσης διατελέσει Λέκτορας (Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικός & Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας και στο Τμήμα Βιολογικής Καλλιέργειας του Τ.Ε.Ι. Ιόνιων Νήσων. Διαθέτει πέραν των 15 ετών εμπειρία ως ερευνητής συμμετέχοντας σε 20 και πλέον διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει σημαντικές διεθνείς συνεργασίες με επιστήμονες από Ελβετία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα. Δημοσιεύσεις των ερευνητικών του ομάδων έχουν σημαντική απήχηση και βρίσκονται σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα τους σε δεκάδες διεθνή κυρίως συνέδρια. Επίσης, είναι κριτής (reviewer) για πάνω από 10 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει σχεδιάσει και επιβλέψει πέραν των 30 Διατριβών. Είναι επιλεγμένος εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Επιστημονικού Δικτύου MedECC, που υποστηρίζει μεταξύ άλλων το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ενώ έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε επιστημονικά ντοκιμαντέρ (βλ. Άνυδρη Γη), στο στρατηγικό έργο «Μαύρος Χρυσός» του Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Σύνδεσμο Βιοκαλλιεργητών Κύπρου. Αποτελεί προσκεκλημένο μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Annals of Silvicultural Research.

Καθεστώς Εργοδότησης: Μερική Απασχόληση

Θέση: Λέκτορας

Ειδικότητα: ΓΕΩΠΟΝΙΑ

Προγράμματα Σπουδών: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ, ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΗΠΟΥ

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Η κα Χριστίνα Χριστοδούλου είναι Λέκτορας – καθηγήτρια θεμάτων βιολογικής γεωργίας και γεωπονίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2014.

Απέκτησε Πτυχίο (BSc) και Μεταπτυχιακό (MSc) στη Γεωπονία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση την Φυτοπροστασία, το 2008. Το 2018, ολοκλήρωσε τον δεύτερο Μεταπτυχιακό της Τίτλο, στην Προστασία και Διαχείριση Περιβάλλοντος με κατεύθυνση τα Χερσαία Οικοσυστήματα, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η διατριβή της είχε θέμα «Επίδραση των μεταβολών του κλίματος στην παραγωγή μελιού στη Κύπρο». Κατέχει επίσης επαγγελματικό δίπλωμα στις Δημόσιες Σχέσεις.

Εργάστηκε στο Κέντρο Μελισσοκομίας Κύπρου ως Υπεύθυνη Γεωπόνος (2008 – 2014).

Από το 2010 είναι Διαπιστευμένος Γεωπόνος από το Τμήμα Γεωργίας για σκοπούς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, 2007 – 2013 και 2014 – 2020, υλοποιώντας αρκετές μελέτες και προγράμματα σε διάφορα μέτρα.

Είναι Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων στα Επιμορφωτικά Κέντρα Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από το 2012 στο πρόγραμμα Γεωπονικά / Κηπουρική.

Είναι καθηγήτρια στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού από το 2015 – σήμερα, στο Πρόγραμμα «Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες» (2014 Αυγόρου, 2016 – Σήμερα Λεμεσός, Σήμερα – Πάφος). Διδάσκει: Μορφολογία – Φυσιολογία Φυτών, Λιπασματολογία, Τεχνολογία Θερμοκηπίων, Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Μέθοδοι Συντήρησης Βιολογικών Προϊόντων – Νομοθεσία και Δεοντολογία Βιολογικών Καλλιεργειών.

Από το 2016 μέχρι σήμερα είναι Λέκτορας γεωπονιών θεμάτων στο Kes College στην Λευκωσία, στο πρόγραμμα Τεχνικός Παραγωγής Βιολογικών Προϊόντων. Διδάσκει: Εισαγωγή στην Βοτανική, Εισαγωγή στην Βιολογική Γεωργία, Τεχνολογία Θερμοκηπίων, Μελισσοκομία, Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Αμπελουργία – Οινολογία, Βελτιωμένα Συστήματα Άρδευσης, Συσκευασία, Τυποποίηση, Μεταποίηση και Διακίνηση Βιολογικών Προϊόντων.

Από το 2015 – 2019 υπήρξε Επικεφαλής Γεωπόνος στο Cyprus Agro Industry Center.

Η εταιρίας της Bio Farm Beeland – Melissochora Ltd, ασχολείται με την βιολογική γεωργία καλλιεργώντας βιολογικά βότανα, φρουτόδεντρα και είναι η πρώτη μονάδα με μέλισσες παγκύπρια που έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική, διατηρώντας μέλισσες στην Πάφο και το Τρόοδος.

Θέσεις σε Θεσμικά Όργανα/Οργανωμένους Φορείς:

– Πρόεδρος Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Κύπρου, 2019 – σήμερα

– Μέλος Συμβουλίου Γεωπόνων Κύπρου, 2008 – σήμερα

– Γενικός Γραμματέας Συμβουλίου Γεωπόνων Κύπρου, 2017 – 2019

– Μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου, 2018 – σήμερα

– Μέλος του Παγκύπριου Οικολογικού Αγροτικού Συνδέσμου, 2017 – σήμερα

Apply Now APPLY NOW