Greek

Η κυτταρίτιδα είναι μια παθολογική αλλοίωση, η οποία περιορίζει την κανονική λειτουργία του δέρματος και η οποία μπορεί να καταλήξει να είναι επίπονη (σε προχωρημένο στάδιο). 

Είναι η διήθηση του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν. Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Παραμορφώνει το σώμα και οδηγεί σε διάφορες οργανικές ανωμαλίες. Είναι αντιαισθητική και συχνά προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα κυρίως στις γυναίκες που η εμφάνισή της είναι πιο συχνή (πάσχει το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών).

Διάγνωση της κυτταρίτιδας

Η διάγνωση της κυτταρίτιδας διαφέρει από το εάν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ή μη. Σε προχωρημένο στάδιο η κυτταρίτιδα είναι εμφανής με την απλή παρατήρηση. Σε μη προχωρημένο στάδιο χρησιμοποιείται η διαδικασία πιέσεως (τσιμπήματος) μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα. Με τη διαδικασία αυτή παρατηρείται ανώμαλη επιφάνεια με εσοχές και εξοχές παρόμοιες με της φλούδας τού πορτοκαλιού.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια κυτταρίτιδας: 

  • Στάδιο 0: Το δέρμα στην περιοχή των γλουτών και των μηρών είναι λείο σε ύπτια και όρθια θέση. Η κυτταρίτιδα στο στάδιο 0 εμφανίζεται κυρίως σε αδύνατες γυναίκες. Με την εφαρμογή της πίεσης δεν εμφανίζεται η όψη φλούδας πορτοκαλιού.
  • Στάδιο 1: Το δέρμα στην περιοχή των γλουτών και των μηρών παρουσιάζεται και πάλι λείο σε ύπτια και όρθια θέση. Με την εφαρμογή της πίεσης εμφανίζεται η όψη φλούδας πορτοκαλιού.
  • Στάδιο 2: Σε ύπτια θέση το δέρμα παρουσιάζεται λείο σε αντίθεση με την όρθια θέση κατά την οποία παρατηρείται αναδίπλωση του δέρματος χωρίς την άσκηση πίεσης.
  • Στάδιο 3: Η αναδίπλωση τού δέρματος γίνεται τόσο στην ύπτια όσο και στην όρθια θέση, χωρίς την εφαρμογή πίεσης. Η κατάσταση αυτή προκαλεί πόνο. Συναντάται σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. 

Αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Κάποιοι είναι της άποψης ότι οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες (ορμονικές διαταραχές, κυκλοφορικές δυσλειτουργίες, ψυχολογικά προβλήματα, θέματα μεταβολισμού και κληρονομικότητας). Άλλοι πάλι θεωρούν ότι η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι συνδυασμός παραγόντων, όπως οι ανωμαλίες του σκελετού ή η ύπαρξη παχυσαρκίας. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, το κάπνισμα, τα σφικτά ρούχα, ο καφές και η ακινησία πιστεύεται ότι είναι επίσης υπεύθυνα.

Κυτταρίτιδα στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες!

Το γιατί η κυτταρίτιδα παρατηρείται στις γυναίκες πολύ περισσότερο από ότι στους άνδρες έχει εξήγηση. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι υπάρχει ανατομική διαφορά κατασκευής του εν τω βάθει δέρματος των μηρών και των γλουτών μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Η διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού στους άνδρες είναι χιαστί ενώ στις γυναίκες είναι παράλληλη.

Στις γυναίκες η επιδερμίδα είναι πολύ πιο λεπτή και το πάνω τμήμα του υποδόριου ιστού περιέχει μεγάλα λιποκύτταρα. Οι περιοχές με τα λιπώδη κύτταρα μπορούν να αλλάζουν σχήμα, με συνέπεια να αλλάζει και η εμφάνιση της επιδερμίδας. Η κυτταρίτιδα προσβάλλει επίσης περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες, γιατί είναι πιο ευαίσθητη στις διαταραχές που προέρχονται από τις τοξινώσεις.

Στους άνδρες η επιδερμίδα είναι παχύτερη. Οι δεσμίδες του συνδετικού ιστού διασταυρώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρούν τα λιπώδη κύτταρα μικρά, πολυγωνικά και ανθεκτικά στην πίεση. Στους άνδρες η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στην κοιλιακή χώρα και λιγότερο στον αυχένα, στην περιοχή των μπράτσων και στην έσω επιφάνεια των μηρών.

Τα μέτρα πρόληψης της κυτταρίτιδας είναι η σωστή διατροφή με στόχο την αποτοξίνωση του οργανισμού, η ρύθμιση των ορμονικών προβλημάτων με τη βοήθεια ειδικού ενδοκρινολόγου, η τόνωση των μυών μέσω της άσκησης (αερόβια, ποδηλασία, βάδην, κολύμβηση) με σκοπό τη μείωση των τοξινών και της συσσώρευσης του λίπους. Η αποφυγή ψηλοτάκουνων, στενών παντελονιών, το στρες και γενικά όλα όσα επιβαρύνουν το κυκλοφορικό σύστημα.

Της Μαρκέλλας Σιαρλή, Συντονίστρια Προγραμμάτων Σπουδών Αισθητικής

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις!

Related item

5 Λεωφόρος Καλλιπόλεως
1055 Λευκωσία - Κύπρος

Τηλ. : +357 22 875737
Φαξ : +357 22 756562

Email: [email protected]